Līdzfinansējuma piesaiste. Projekta pieteikuma sagatavošana

Šobrīd noris ļoti aktīva 2014. – 2020.g. plānošanas perioda projektu īstenošana. Katrs arī ir dzirdējis, ka pastāv iespēja pašam īstenot savu projektu. Tomēr, lai nopietni apsvērtu iespējas līdzfinansējuma piesaistei, nepieciešama laba izpratne par to.

Pirmkārt, jāņem vērā, ka līdzfinansējuma piesaiste paredzēta specifiskām jomām, konkrēta statusa iesniedzējiem un konkrētu mērķu īstenošanā. Nauda netiek dota tāpat vien, lai atbalstītu kāda ideju vai biznesu. Līdzfinansējuma piesaistē svarīgi, lai tā apguvēja darbības mērķi saskanētu ar programmas mērķiem.

Otrkārt, jārēķinās, ka līdzfinansējuma piesaistes projekta sagatavošana ir laikietilpīgs un ļoti atbildīgs darbs. Projekta pieteikuma atbilstība programmai, tā sagatavošanas kvalitāte un precizitāte nosaka apstiprināšanas iespējas. Atklātajos konkursos, ja kāds no obligāti iesniedzamajiem dokumentiem netiek iesniegts vai kļūda līdzfinansējuma piesaistes projekta iesnieguma aprēķinos ir kaut vai par 0,01 vienību, projekts var tikt noraidīts.

Treškārt, jāņem vērā, ka parasti konkursos ir liela konkurence, kas nozīmē, ka noraidīti tiek ne tikai nekvalitatīvi sagatavotie līdzfinansējuma piesaistes projektu pieteikumi, bet arī tie, kas saņēmuši viszemāko punktu skaitu. Konkurss vienmēr ir saistīts ar risku, tāpēc ir jāizvērtē, cik punktu maksimāli ir iespējams iegūt un attiecīgi jāpieņem lēmums, kādu stratēģiju izvēlēties. Līdz ar to vienkārši paša līdzfinansējuma piesaistes projekta sagatavošana ir viena lieta, bet pavisam cita lieta ir izstrādāt pēc iespējas izdevīgākus risinājumus.

Ceturtkārt, pretendējot uz atbalstu, jāņem vērā, ka tas paredz saistības vairāku gadu garumā un šo saistību neizpildes gadījumā atbalsta finansējums ir jāatdod. Saistību periods iestājas, no līguma par projekta īstenošanu parakstīšanas, visā īstenošanas laikā un visbiežāk vēl piecus gadus pēc projekta pabeigšanas.

Piektkārt, atbildība nebeidzas ar projekta īstenošanas pabeigšanu. Pēc projekta pabeigšanas var patīkami uzelpot, tomēr nedrīkst aizmirst, ka vēl ir monitoringa periods, kurā jāuztur projekta rezultāts un jāatskaitās par to. Ja rādītāji netiek sasniegti nākamo piecu gadu laikā, projekta iesniedzējam jāsasniedz šie rādītāji par papildus – savām izmaksām vai jāatdod iegūtais līdzfinansējums.

Līdzfinansējuma piesaiste var būt ļoti liels atspēriena solis jaunai uzņēmējdarbībai vai jaunai idejai, vai arī liels atbalsts esošas darbības attīstībā. Tāpēc, lai vairāk sekmētu labus līdzfinansējuma piesaistes projektus, apkopojot visu iepriekš minēto, ir nopietni jāpieiet projekta pieteikuma sagatavošanai, jo uz to balstās visa ideja, kas nosaka gan atbalsta finansējumu, gan saistības vairāku gadu garumā. Par veiksmīgiem projektiem!

 

Autore Lāsma Stepanova, SIA IDEJU PROJEKTI