Tehniski ekonomiskais pamatojums

Tehniski ekonomiskais pamatojums ir projekta idejas tehnisks un ekonomisks pamatojums, kas parāda, cik tehniski un finansiāli pamatota ir projekta ideja. Tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrāde ir laikietilpīgs process, kas prasa vairākas priekšizpētes, lai nonāktu līdz labāko alternatīvu izvēlei.

Tehniski ekonomiskais pamatojums ietver esošās situācijas izvērtējumu, pastāvošās problēmas un to risinājuma alternatīvu aprakstu, izvēlētās alternatīvas pamatojumu un finanšu analīzi. Tehniskais pamatojums attiecības uz tehnoloģisko izvērtējumu, nosakot vai projekta ideja ir tehniski iespējama, kādi ir tās rādītāji attiecībā uz normatīvo aktu prasībām un sasniedzamajiem rādītājiem un kāds ir tās pārākums attiecībā uz alternatīviem risinājumiem. Ekonomiskais pamatojums attiecas uz idejas finansiālo nodrošinājumu, resursu pieejamību, ienesīgumu, ilgtspēju un  atmaksāšanos. Tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrāde ir ļoti izdevīga pasūtītājam. Finanšu analīze parāda, pēc cik ilga laika perioda projekta īstenošana atmaksājas, attiecīgi, vai ir izdevīgi investēt idejā. Dažādu alternatīvu tehniska un ekonomiska izvērtēšana ļauj noteikt, kuru no variantiem izvēlēties, lai visefektīvāk sasniegtu projekta mērķus un racionāli izmantotu finanšu resursus. Izdevīgākās alternatīvas izvēle ilgtermiņā ļauj būtiski ietaupīt finanšu resursus, kā arī sekmē augstākos ilgtspējības rādītājus.

Atkarībā no pielietojuma veida tehniski ekonomiskais pamatojums var būt dažādas formas. Lai to profesionāli sagatavot, jāņem vērā, kādām mērķim tas izstrādājams. Eiropas Savienības projektu konkursos tehniski ekonomiskais pamatojums var būt viens no obligāti iesniedzamajiem dokumentiem, lai pretendētu uz līdzfinansējuma saņemšanu. Šādā gadījumā tā kvalitāte ir priekšnosacījums finansējuma saņemšanai. Tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrāde paredz noteiktu vadlīniju ievērošanu. Ja netiek ievēroti konkursa nosacījumi, projekts var tikt noraidīts un pretendents var palaist garam iespēju uz līdzfinansējumu savai idejai. Līdz ar to ir ļoti svarīgi, lai tehniski ekonomiskais pamatojums būtu kvalitatīvi sagatavots un pielāgots konkursa specifikai.

SIA IDEJU PROJEKTI ir liela pieredze līdzfinansējuma piesaistes projektu dokumentu sagatavošanā. Mūsu mērķis ir profesionālu un kvalitatīvu pakalpojumu sniegšana. Attiecīgi mēs rūpīgi piestrādājam, lai tehniski ekonomiskais pamatojums, kā arī jebkurš cits projekta pieteikuma dokuments tiktu sagatavots atbilstoši prasībām. Par konkrētiem projektu konkursiem un to dokumentu sagatavošanas prasībām sazinieties ar mums!

 

Autore Lāsma Stepanova, SIA IDEJU PROJEKTI