Projekta biznesa plāns

Projekta biznesa plāns ir projekta idejas atspoguļojums uzņēmuma darbībā, parādot, cik plānotā ideja ir reāla, īstenojama, ar resursiem nodrošināta un finansiāli ienesīga. Biznesa plāna sagatavošana ir laikietilpīgs process, jo tā profesionālai izstrādei nereti nepieciešams veikt dažādas priekšizpētes.

Biznesa plāni var būt dažādi, jo to forma atkarīga no pielietošanas veida. Daļā no uzņēmējdarbības atbalsta projektu konkursiem biznesa plāns ir viens no obligāti iesniedzamajiem dokumentiem. Tam arī tiek piemēroti specifiski atbilstības kritēriji, kas nozīmē, ka nevar iesniegt brīva formāta biznesa plānu, bet tam jāatbilst konkursa vadlīnijām un jāizpilda noteiktie kritēriji. Tātad projekta biznesa plāns ir atsevišķa biznesa plānu kategorija, kam tiek piemēroti savi specifiskie kritēriji. Biznesa plāna sagatavošana profesionālā līmenī ir ļoti svarīga, jo neizpildot konkursa nosacījumus, kas uz to attiecas, iesniegtais projekts var tikt noraidīts.

Biznesa plāns parasti ietver vispārīgu informāciju par uzņēmumu, projekta mērķi un tā nepieciešamības pamatojumu, nozares izpēti, jaunā produkta un/ vai pakalpojuma ieviešanas procesa raksturojumu, cenas noteikšanu, sagaidāmos rezultātus, projekta īstenošanas laika grafiku, nepieciešamo resursu aprakstu, norēķinu politiku ar piegādātājiem un pircējiem, projekta finansēšanas plānu, mārketinga plānu, tirgus noieta raksturojumu, uzņēmuma tirgus daļas aprakstu, konkurētspēju, patērētāju raksturojumu, produktu kvalitāti un virzību tirgū. Visas nosauktās sadaļas ir svarīgas, lai biznesa plāns būtu saprotams „cilvēkam no malas”, skaidri parādot, kas tiek plānots un kādā veidā mērķis tiks sasniegts. Attiecīgi tad ir iespējams izvērtēt, cik plānotā ideja ir reāla. Pēdējo gadu laikā dažādas atbalsta iespējas tiek piešķirtas inovācijām. Viena no Eiropas Savienības prioritātēm ir atbalsts pētniecībai un attīstībai prioritārajās jomās, kas tiek panākts, piemēram, ar inovāciju sekmēšanu tehnoloģiju jomā un jaunu produktu ieviešanas sekmēšanu ražošanā. Lai kvalitatīvi izvērtētu iesniegtās idejas šajā jomā, nepieciešams detalizēts uzņēmējdarbības atspoguļojums, ko atklāj biznesa plāns. Attiecīgi šajās līdzfinansējuma atbalsta programmās biznesa plāna sagatavošana ir obligāta.

Projekta biznesa plāna sagatavošana ir viens no SIA IDEJU PROJEKTI piedāvātajiem pakalpojumiem. SIA IDEJU PROJEKTI specializējas līdzfinansējuma piesaistes projektu pieteikumu dokumentu sagatavošanā.

 

Autore Lāsma Stepanova, SIA IDEJU PROJEKTI